Молочні продукти вкрай необхідні для харчування людини в усі періоди її життя, особливо дітям, літнім людям, хворим.
Молоко і молочні продукти традиційно є життєво важливою ланкою в раціоні українцiв. Та все частiше споживача цiкавить питання – як обрати саме того виробника, продукцiя якого дiйсно безпечна та корисна для вживання i як саме виготовляється молочна продукцiя. Аби допомогти розiбратися у таких життєво важливих питаннях, ТОВ «Лубенський молочний завод» - виробник ТМ «Гармонiя» - вирiшив ближче познайомити споживачiв зi своїм виробництвом. Тож читайте цикл iнформацiйних блокiв, в яких розкриємо процес створення рiзних молокопродуктiв, аби вiдповiсти на будь-якi питання, що хвилюють поцiновувачiв продукцiї ТМ «Гармонiя» стосовно особливостей виготовлення того чи iншого виду продукцiї.
Почнемо з лiнiї виробництва сиру. Адже сир не лише вважається дієтичним продуктом, а ще й є джерелом великої кiлькостi корисних мiкроелементiв, важливих для здоров’я людини.
ТМ «Гармонiя» у своєму асортиментi має рiзнопланову лiнiйку сирiв. Тут є й плавлений сир, кисломолочний сир та продукція з кисломолочного сиру – це сиркові креми з різними наповнювачами, дитячі сирки, сиркові маси, «Мгарський» зернистий сир та ін. Це розмаїття смакiв виготовляється у сирному цеху молочного заводу. На прикладi деяких з них познайомимося з процесом виробництва.
Фахiвцi ретельно працюють над створенням досконалого смаку продуктiв, тому постiйно знаходяться в пошуку тих складових, якi дозволять їм це зробити. Важливий чинник - сучасне обладнання, яке дає можливiсть отримати саме ту зернисту структуру сирного зерна, яка так полюбилася споживачам сирної продукцiї ТМ «Гармонiя».
Примiщення цеху розділене на дiльницi, де вiдбуваються різнi етапи технологічного процессу. Спочатку - процес сквашування в ємностях, якi заповнюються нормалізованим молоком. Вiдповiдно технологiї, якщо сир повинен мати жирнiсть 5% - ємнiсть заповнюється молоком, яке вже має жирнiсть 5%. Якщо 9% - це вже має бути iнша ємність. Для отримання кисломолочного сиру потрібна закваска, яку вносять у молоко.
Пiсля сквашування, зерно вiдокремлюється вiд сироватки та утворюється сир. За для кращого збереження своїх смакових якостей, вiн потрапляє до спецiального шнеку. Готовий сир пiсля шнеку потрапляє у ванну, де iде процес охолодження. На цьому етапi сир вже готовий i з ванни його подають на фасовочний автомат.
З цього ж сиру, але на iншому устаткуваннi, виготовляється сирок в брикетах. Він має більш м'яку структуру за рахунок того, що зерна сиру проходять через жорна, якi його перетирають. Це той самий сир, але має iншу консистенцiю й фасується у 200-грамовi пачки.
Ці ж автомати фасують також лінію дитячих сиркiв. В сирок додаються натуральнi продукти - вершки, цукор, ванілін, родзинки, курагу. В результатi з’єднання цих продуктів, отримуємо сирок певної жирностi й смаку - ванільний сирок, або сирок з родзинками, курагою.
Пiсля фасування вiдбувається доохолодження продукту у холодильних камерах. Лише пiсля цього готовий продукт потрапляє на експедицiю, звiдки й доставляється на полицi магазинiв.
Варто зазначити, що всі ці процеси ізольованi від контакту з людиною і повністю автоматизованi, що дозволяє уникнути попадання в продукт різних шкiдливих бактерій, пилу і стороннiх елементiв, що впливає на якість кінцевого продукту. Вручну лише виконується процес укладання готового продукту в гофро - тару для транспортування.
Тож будьте певнi, що технологiя виробництва сирiв ТМ «Гармонiя» передбачає тiльки процес сквашування, без додавання рослинних жирів та консервантiв i домiшок.
ТМ «Гармонiя» зберегла класичну рецептуру сирного шедевру. І, впевненi, саме тому розширюється коло шанувалникiв її продукцiї.
Смакуємо натуральне, ТМ «Гармонiя»