Роль молочних продуктів у харчуванні!

Nov 21, 2019 1:54:52 PM
Формування культури здорового харчування починається з дитинства. Харчові звички – «наше все», вони  формуються у ранньому віці під впливом і за прикладом батьків, та мають ключове значення для забезпечення здорового харчування у подальші періоди життя. І вже точно, ні для кого не секрет, що харчування – один із найважливіших факторів, що визначає здоров’я людини, її фізичний, психологічно-емоційний стан та підтримує життєдіяльність її організму. Від належної якості харчування залежить здатність людини мінімізувати негативну дію зовнішніх чинників, добре самопочуття людини, а також рівновага соціально-психологічного клімату. 
 
Основні стратегії оптимізації харчування свідчать про включення до харчового раціону молочних продуктів. Молочні продукти є важливим джерелом насичених жирів, холестеролу і значної кількості білків, отже, є невід’ємною частиною раціону.
 
Молоко - один із найцінніших продуктів харчування людини. Воно містить усі необхідні для харчування людини речовини - білки, жири, вуглеводи, які знаходяться в збалансованих співвідно¬шеннях і легко засвоюються організмом. Крім того, в ньому містяться різні ферменти, вітаміни, мінеральні речовини й інші важливі елемен¬ти харчування, які необхідні для забезпечення нормального обміну ре¬човин. 
 

Білки

 
До складу білків молока входить казеїн та альбуліни. Амінокислоти, які утворюються в результаті розщеплення білків, ідуть на побудову клітин організ¬му, ферментів, захисних тіл, гормонів і т. д. Деякі амінокислоти лег¬ко утворюються в організмі із інших кислот, але є й такі які повинні надходити в організм з їжею (людський організм не спроможний їх синтезувати).
По вмісту незамінних амінокислот білки молока відносять до білків високої біологічної цінності. Особливо багаті незамінними амінокис¬лотами сироваткові білки молока - вони містять більше у порівнянні з казеїном лізину, триптофану і деяких інших амінокислот.
 

Жири

 
Велике значення в харчуванні людини має молочний жир. Жири є джереломенергії і виконують різноманітні функції в організмі людини (термоізоляція, захисторганів і т. д.), біологічна цінність жирів визначається, в першу чергу, наявністю в них полінасичених жирних кислот (лінолевою, ліноленовою і арахідоновою).  Увага! Ці жирні кислоти не синтезуються в організмі людини. При їх недостачі у їжі порушуються процеси обміну речовин.
 

Лактоза

 
Лактоза (молочний цукор) – використовується організмом в якості енергії. Надходження лактози в кишечник сприяє розвитку корисної мікрофлори,  яка утворюючи молочну кислоту, пригнічує гнильні процеси.
 
Не менш цінні і мінеральні компоненти молока. Перш за все слід відмітити високий вміст солей кальцію і фосфору,  які потрібні організму для формування кісткової тканини, поновлення крові, діяльності мозку ці обидва елементи знаходяться в молоці не тільки в чудово засвоюваній формі, але і в добре збалансованому співвідношенні, що дозволяє організму максимально їх посилювати. Приблизно 80 % добової потреби людини в кальції задовольняється за рахунок молочних продуктів.
 
Молоко на Лубенський молокозавод постачається фермерськими господарствами(Полтавщини). Фахiвцiпідприємстваприділяють надзвичайно велику увагу якості молока. Взагалі молоко по якостіподіляється на екстра-клас, перший та другий клас. Тож департамент контролю якості на базіТОВ «Лубенський молочний завод» ретельно перевіряює молокопостачальників на якiснi показники. А основи технології виготовлення кисломолочних продуктів ТМ «Гармонія» - кефіру, сметани, ряжанки, сиру та ін¬ших, базуються на внесенні заквасок в нор¬малізоване, просепароване, пастеризоване молоко, яке пройшло ретельну перевірку на відповідність. Такий ретельний контроль на всіх етапах виробництва дає нам можливість отримати якісний продукт. Та в той же час, досить часто ми зіштовхуємось з тим, що відповідальність за продукт несе тільки виробник, тож хочемо надати декілька  загальних рекомендацій щодо вибору якісних молочних продуктів:
  • Обов'язково перевіряйте термін придатності, умови зберігання;
  • Перевіряйте температуру на холодильному обладнанні молочної вітрини;
  • Перевіряйте герметичність упаковки та склад продукту.
Отже,можемо зробити висновок –  харчування повинне забезпечувати гармонійний розвиток і злагоджену діяльність організму. А допомогти сформувати культуру здорового харчування здатні тільки Ви самі!
 
З турботою про Вас, ТМ «Гармонiя»
 
Записатися на екскурсію
Запрошуємо на екскурсію на завод ТМ «Гармонія», в м Лубни. Який шлях має здолати молоко, перш ніж воно перетвориться на сметану чи йогурт? Пропонуємо дізнатись про це на екскурсії. Ви заглянете в виробничі цехи, своїми очима побачите етапи виробництва молока та молочних продуктів. Екскурсія розрахована на учнів середньої і старшої школи, а також буде цікава дорослим.
Якщо хочете дізнатися більше, то залиште свої дані і ми Вам зателефонуємо!
Дякуємо. Найближчим часом ми з Вами зв'яжемося.